Wat zijn de taken van een verloskundige?

0
29

Een Verloskundige uit Alblasserwaard legt uit dat een verloskundige niet alleen de gezondheid van jouw baby controleert, maar ook die van jou. Daarnaast wordt bijgehouden hoe jij en jouw partner de zwangerschap beleven. Een verloskundige biedt een luisterend oor en stelt jou vragen over jouw zwangerschap, de bevalling en jouw relatie met je partner. Door de vertrouwensband met jouw verloskundige kan jij al jouw vragen, wensen en angsten bespreken. De verloskundige begeleidt je voor, tijdens en na je zwangerschap, door jou en je partner te voorzien van advies en ondersteuning.

De eerste afspraak

Gefeliciteerd! Na een positieve zwangerschap test kan jij op zoek gaan naar een verloskundige. Dit doe je ongeveer 6 weken na een positieve uitslag. Bekijk welke praktijken er bij jou in de buurt te vinden zijn en zoek uit welke het beste bij jou past. Vervolgens gaat er een intake plaatsvinden. Dit is meestal tussen de zevende en tiende week. Tijdens de intake maak je kennis met de verloskundige en wordt gestart met het aanleggen van een dossier. Daarvoor worden vragen gesteld over jouw gezondheid en medische achtergrond. Vervolgens wordt er een bloedonderzoek en prenatale screening gedaan. Na de eerste afspraak houdt de verpleegkundige zich bezig met:
  • Ondersteuning en informeren tijdens de zwangerschap
  • Controle van gezondheid van jou en je baby
  • Mentale en emotionele controle
  • Voorbereiding op de bevalling
  • Signalering verhoogde risico op complicaties

Voorbereiden bevalling

Nadat jij verschillende echo’s heb gehad, begint de voorbereiding op de bevalling. Rond week 34, krijg jij informatie over wanneer jij een verpleegkundige mag opbellen. Daarnaast worden de wensen in kaart gebracht. Zoals de locatie van de bevalling. Deze worden opgenomen in het geboorteplan om jou zo goed mogelijk voor te bereiden.

Tijdens de bevalling

De verloskundigenpraktijk weet precies hoe jouw zwangerschap is verlopen. Wanneer jij thuis wilt bevallen dan helpt de verloskundige bij de bevalling. Indien er complicaties ontstaan of jij de voorkeur hebt voor het bevallen in een ziekenhuis, dan draagt de verloskundige jou en het dossier over aan het ziekenhuis.

Na de kraamtijd

Een verloskundige begeleidt jou samen met de kraamverzorgster door de eerste weken na de bevalling. Daarbij horen een aantal controles. Zo ondergaan jij en de baby een aantal medische controles. Daarbij wordt gekeken of jij goed herstelt en wordt de groei van de baby in de gaten gehouden. Na 6 weken wordt de zwangerschap geëvalueerd en sluit de verloskundige de periode af. Heb jij nog geen verloskundige? De Bakermolen helpt jou met jouw zwangerschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here